Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2016 12:35 - Спешни случаи при хора с диабет – как да помогнем
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
0



 Диабет (захарна болест) възниква вследствие на нарушена регулация на въглехидратната обмяна и съответно на нивото на кръвната захар.

Най-често срещаните спешни случаи при пациенти с диабет са свързани с твърде ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия). Ако не се предприемат съответните мерки, това може бързо да доведе до загуба на съзнание. При твърде високо ниво на захарта състоянието се влошава по-бавно и в повечето случаи има на разположение достатъчно време да потъсите лекарска помощ.

ОПЛАКВАНИЯ при хипогликемия

  • пациентът се оплаква от слабост, световъртеж и треперене

ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ

  • бледа кожа, обляна в пот
  • обърканост и агресивно поведение
  • повърхностно дишане и ускорен пулс

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Сложете пациента да седне.

Ако пациентът още е в съзнание и може да гълта, дайте му нещо сладко за пиене – сок или компот, или няколко бучки захар за смучене. Ако все още може да дъвче и иска, дайте му нещо калорично за ядене (сладкиш, хляб), за да се повиши нивото на кръвната захар.

При бързо възстановяване се консултирайте с вашия лекар за по-нататъшното лечение.

Ако пациентът загуби съзнание, поставете го в стабилно странично положение и се погрижете дихателните пътища да са свободни.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

Пациентът може да има спринцовки за поставяне при такава криза. Намерете спринцовката и я поставете в предната част на бедрото му, като прищипете мястото с едната ръка.

ЗА ДИАБЕТА

При здравия човек задстомашната жлеза (панкреасът) произвежда достатъчно инсулин за въглехидратния метаболизъм и преработването на захарите. Ако организмът не произвежда достатъчно инсулин или той не действа достатъчно ефективно, захарта не се преработва в нужната степен и се натрупва в кръвта и тъканите. Това нарушаване на обмяната на въглехидратите (diabetes mellitus) може да доведе до сериозни проблеми и да предизвика изпадане в безсъзнание, дори смърт.

При диабет може да се наруши равновесието между нивото на кръвната захар и инсулина (вследствие на възпалителен процес, повишено физическо натоварване, повишаване на теглото или стрес.)

Има две форми на диабет: тип I и тип II (старчески диабет).

Диабет тип I

При тази форма на диабет заболяването се появява в детска възраст. Пациентите се нуждаят ежедневно от инжекции инсулин, за да могат да метаболизират захарта, приета чрез храната. Освен това трябва да спазват диета, за да се гарантира, че предписаната доза инсулин ще е достатъчна. Това дава възможност да се поддържа здравословно равновесие между кръвната захар и инсулина.

Диабет тип II

Старческият диабет се развива в по-късна възраст. Пациентите могат да контролират заболяването си, като спазват подходящ, добре балансиран хранителен режим и приемат медикаменти или инжекции инсулин.



Тагове:   банки,   Иван,   мутов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439062
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930