Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2016 19:17 - Ориз - безценни качества
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.01.2016 19:18


 Оризът е един от най-често използваните продукти, както в нашата, така и в много национални кухни. Той е сред основните източници на сложни въглехидрати, влакнини и незаменими хранителни вещества. Тъй като не съдържа глутен, оризът е полезен за хора, страдащи от цьолиакия или от алергия към житния глутен.
http://www.modenita.bg/

Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте, е причина за трупане на подкожна мазнина е неоснователно. Не случайно оризът присъства в менюто на всички спортисти и хора, спазващи хранителен режим, подходящ е дори за хора на строга диета. Той се абсорбира бавно от организма и умерено повлиява нивото на кръвната захар, създава усещане за ситост за по-дълъг период от време.

image       

Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–80% въглехидрати и 5–10% протеини. Оризът не съдържа достатъчни количества незаменими аминокиселини и трябва да се съчетава с други източници на протеин, като ядки, бобови, риба или месо. Различните сортове ориз имат специфични особености в химичния състав. 

         Безспорен е фактът, че оризът е богат на полезни хранителни вещества.

Витамин В6. Този витамин помага при алергии, астма, безпокойство, депресия, както и при сърдечносъдови заболявания. Витамин В6 изпълнява важната роля да подсигури биологичните процеси, включително метаболизма на мазнините и протеините, да протичат както трябва. Той е изключително важен за бременността. Кафявият ориз е един чудесен източник на витамин В6 и осигурява значителни количества от него. В една чаена чаша сварен кафяв ориз се съдържа 0,3 мг витамин В6, което е около 15% от препоръчителния дневен прием.

Фолат/ фолиева киселина/ витамин В9. Белият ориз (обработен) е изключителен източник на този витамин от група В (В9). Нужно е само да не го изплаквате преди приготвяне и след това, тъй като ще отмиете от него важните и полезни хранителни вещества. Също, ако желаете да се възползвате максимално от количеството на витамин В9 (фолиева киселина), съдържащо се в белия ориз, избягвайте да го готвите в прекалено много вода. За набавяне на пълния набор от белтъчини, поднасяйте ориза в комбинация с боб, грах и други варива. В една чаена чаша варен ориз се съдържат около 93 мкг фолиева киселина или около 24% от препоръчителния дневен прием.

Селен. Този минерал е отличен антиоксидант, предпазващ от алергии, астма, репродуктивни проблеми и безплодие, простатит и проблеми с простатата, катаракта и дори е препоръчителен при проблеми с функцията на щитовидната жлеза (хипотиреиоидизъм/ синдром на Хашимото) и други. В една чаена чаша варен кафяв ориз се съдържат около 20 мкг или средно около 28% от препоръчителният дневен прием.

Магнезий. Кафявият ориз осигурява голямо количество от този безценен минерал, който помага при проблеми с бъбреците (камъни в бъбреците); спомага овладяването на предменструалния синдром (ПМС); много подходящ за последните месеци от бременността. Спомага правилната функция на мозъка и оросяването; много ценен елемент, благоприятстващ справянето с умората и стреса. Подходящ е за хора, подложени на физическо натоварване, за изграждането на мускулите и мускулните влакна. В една чаена чаша варен кафяв ориз се съдържат 83 мкг или 23% от препоръчителния дневен прием.

Оризанол. Все още се водят проучвания за свойствата на това съединение. Учените считат, че облекчава топлите вълни по време на менопауза и понижава нивата на лошия холестерол (LDL), както и на общия холестерол. На мнение са, че предотвратява превръщането на азотните съединения в канцерогенни нитрозамини. В триците на кафявия ориз се съдържа комбинация от различни форми на ферулиева киселина и терпенови фитохимикали. 

Сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати осигуряват енергия и ни помагат да усвоим течностите, което допринася за справяне с диария и киселини. Сложните въглехидрати, съдържащи се в кафявия ориз могат да облекчат симптоми на гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), метеоризъм и други. 

image

Препоръчваме ви да избирате кафявия ориз пред белия, тъй като той съдържа повече витамини и минерали, от лишения от много полезни вещества бял, преработен ориз. Кафявият ориз, заедно със всичките му полезни витамини и минерали, има по-високо съдържание на оризанол и на неразтворими влакнини.



Тагове:   ориз,   Иван,   полезен,   мутов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439055
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930