Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2016 18:52 - Изяли сме 59 хил. тона фалшиво сирене
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове:
1



 Българинът масово купува сирене и кашкавал от палмово или друг вид растително масло. От нула потребление на такова сирене през 2006 г., през 2014 г. консумацията удря тавана от 59 хил. тона. Това показва анализ за пазара на млечни продукти, подготвен от Центъра за агрополитически анализи към Института по аграрна икономика, цитиран от Асоциация на млекопреработвателите в България.

Експертите прогнозират през 2015 и 2016 г. да има лек спад в потреблението до 50 хиляди тона, което ще остане в тези рамки и в бъдеще. Дори през 2020 г. фалшивите млечни продукти ще заемат около 49 хиляди тона, което е в пъти над вътрешното потребление на истинските сирена. Да припомним – едва 18 хил. тона се очаква да бъде консумацията на бялото саламурено сирене през 2020 г.

Периодът от 2006 до 2015 година е показателен за кризата в млечния сектор, предизвикал огромен дефицит на българско мляко и постепенното му заместване с вносни растителни масла, сочи анализът.
Ако през 2006 г. консумацията на бяло саламурено сирене в страната е достигало 60 хиляди тона годишно, през 2014 г. тя пада до критичните 13 хил. тона. Проблемът е, че поради ниските доходи на основната част от населението вътрешното потребление на саламуреното сирене ще остава ниско. Според прогнозите на експертите до 2020 г. е възможно консумацията леко да се повиши, но максимумът, който може да достигне, е 18 хил. тона годишно. Останалото производство на бяло сирене изцяло ще отива за износ.

 



Тагове:   Иван,   11,   Краков,   мутов,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439091
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930