Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2015 20:53 - Здравно осигуряване на студенти
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1648 Коментари: 0 Гласове:
0



 Учениците от 12 клас са осигурени (здравна осигуровка) до 1-ви юли от годината на завършване. Между 1-ви юли и 1-ви октомври (зависи кога започва семестърът в университета),  тоест 3 месеца, кандидат-студентите трябва сами да заплащат здравната си осигуровка – по 16.80лв на месец = общо50.40лв. Така че след 1-ви юли трябва да отидете до НАП – всеки район си има НАП-представителство, проверете кое е най-близкото до вас.

Всеки университет изисква здравна осигуровка или документ, доказващ, че студентът е освободен от такава. Можете да си направите застраховка в Германия (струва около 50-70 евро на месец), да си направите такава още в България, или да използвате само Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

ЕЗОК се вади за 1-2 седмици в Банка ДСК, подробности тук. Ако много бързате докато си чакате картата, можете да си извадите временноудостоверение от НЗОК (офисът се намира много близо до бул. България), че имате непрекъснати здравноосигурителни права, и съответно такава карта – става за няколко работни дни, изпълнява функцията на картата и важи 2 месеца.

ЕЗОК важи като доказателство за здравни права в България и съотв. ЕС, тя ще ви трябва в почти всички Behцrde-та. Когато се записвате в университета, който сте избрали, един от задължителните документи е точно тя (или както е написано по-горе, може и немска здравна осигуровка). Можете да докажете, че сте освободени от задължението да се осигурявате в Германия, като изпратите копие от вашата ЕЗОК на имейл на някоя от немските здравни каси (например AOK) или директно отидете в някой от офисите им. Трябва да им обясните, че ви трябва такова удостоверение за пред университета ви – то ще представлява един лист, на който те казват, че провелили картата ви и че заради нея сте освободени от немска здравна осигуровка. Обикновено по имейл отговарят до няколко работни дни, на място се прави за 5 минути.

Какво покрива ЕЗОК? Медицинска помощ в спешни случаи. Ето няколко примера, дадени от студенти в групата ни във facebook, за това какви услуги е покрила картата в техния случай: преглед при зъболекар, вадене на зъб, операция на коляното, лечение на ухо, преглед при лекар. Чували сме и за много случаи, в които ЕЗОК не е била признавана за достатъчна, за да покрие разходи по лечение или преглед, и съответният студент е трябвало да плаща сам.

Ако картата ви е изтекла (за вече учещи студенти):

–  Трябва да си извадите Studienbestдtigung от университета, което удостоверява, че сте били и продължавате да сте студенти там; може да използвате и своята студентска карта, както и Immatrikulationbescheinigung;

–  Трябва да го преведете в България (чрез заклет преводач), като след това го занесете в НАП, отивате в офиса, към който се водите по адресна регистрация в София;

–  От НАП ще отчетат, че продължавате да се осигурявате от държавата, понеже сте студент, и ще ви издадат удостоверение за това;

–  Тази процедура извършвате всеки семестър, без да е отбелязано в регистрите на НАП, че имате непрекъснати здравноосигурителни права, не можете да си издадете ЕЗОК.

Ако искате да си направите немска застраховка:

Не можете да бъдете осигурени в две страни едновременно. В случай, че предпочетете да се осигурявате в Германия, трябва да се отпишете от здравната система в България и да докажете пред АОК (или друга немска здравна каса), че сте се отписали. Легитимен документ за приложение пред АОК е заявление Е104, което се издава от НАП при поискване след отписването.

Друг начин е да не представяте документи пред НАП, че сте студент в Германия – така българските власти няма да знаят, че трябва да ви осигуряват, и вашите осигурителни месечни вноски няма да бъдат внасяни, тоест правата ви ще бъдат прекъснати.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 437288
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031