Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2015 11:36 - Превантивни тегления от банки с гръцка собственост
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1272 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.01.2016 12:28


 Превантивни тегления от банки с гръцка собственост 

ОББ е собственост на National Bank of Greece, Пощенска банка - на Eurobanк (в която гръцката държава има само 35% дял, като големи инвеститори са американски и канадски фондове), Пиреос банк - на едноименната гръцка институция, и Alpha bank, която оперира чрез свой клон тук.

Липсата на пряк канал за пренасяне на загуби не значи, че това спира чисто психологическите страхове на вложители в банки с гръцка собственост. След затварянето на централите им за седмица и въвеждането на ограничения за теглене до 60 евро за българския клиент е нормално да изникнат въпроси и ако те не бъдат адресирани, могат да прераснат в проблем.

Това беше и основният аргумент на S&P още на 24 юни (преди затварянето на гръцките банки) да намали рейтинга на ОББ с една степен до B-. От агенцията обясняват това с понижението на оценката им за банката майка, но и с "риска от репутационна зараза през NBG и влошаване на конкурентната позиция на банката през следващите години". Освен това рейтингът е и с отрицателна перспектива, защото може да има ново понижение, "ако рискът от зараза застраши финансирането и ликвидността на банката".

Определено още преди драматичните събития имаше притеснения. Последните налични данни към края на март показаха отлив на депозити от четирите банки с гръцка собственост в размер на близо 1 млрд. лв. За отделните банки това означава свиване на привлечените средства между 4 и над 7%, като най-чувствителен е отливът при Пиреос (190 млн. лв. или 7.2% спад). Следват Алфа (266 млн. лв., или -6.85%), Пощенска банка (280 млн. лв., или -5.3%) и ОББ (214 млн. лв., или -3.98%). По-голямата част от тегленията идват от корпоративни клиенти, което е и обяснимо - при тях често сумите са по-големи и надвишават държавната гаранция от 196 хил. лв. При Пиреос за първото тримесечие дори има приток на депозити от домакинства.

Данни за шестмесечието ще има чак след месец, но според източници от сектора процесът е продължил и през второто тримесечие - основно при корпоративните клиенти. Самите банки още в понеделник, когато централите им в Гърция не отвориха, излязоха с лаконични уверения, че работят нормално и няма напрежение. Пред Reuters главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев каза, че е имало малко по-голяма активност на клиенти, но нищо притеснително.

Сигнал, че в последната седмица са посрещнати тегления, може да се види и на българския междубанков пазар. Той по принцип е изключително плитък, с обеми, рядко надхвърлящи 100 млн. лв. - основно овърнайт сделки и такива с вальор до седмица. От стартирането на програмата по изкупуване на книжа от ЕЦБ лихвите са близки до нулата - 0.01-0.02%.

През последния месец обаче все по-често започнаха да се появяват и по-дългосрочни двуседмични и месечни сделки с по-висока лихва. А на 30 юни (вторник) обемът скочи на над 300 млн. лв. и лихвите рязко се изстреляха до 0.3%. Причината за това е двумесечна репо сделка със залог левови ДЦК за 100 млн. лв. при 0.75% лихва, както и още 30 млн. лв. едномесечен заем срещу 30 млн. лв. Това означава, че някои институции са си набавили относително скъпо ликвидно финансиране. Няма ясно обяснение дали причината за това е само Гърция, тъй като в края на месеца типично е и периодът за попълване на минимални задължителни резерви от банките в БНБ. По данни на централната банка основната институция, предоставяща ресурс на междубанковия пазар последния месец, е била държавната ББР.

Необичайното движение показва, че е имало ликвиден натиск. В банковите баланси обаче има доста сериозен запас от 10 млрд. лв. ДЦК, така че при нужда е налице капацитет за още финансиране по подобен начин - чрез репо сделки или чрез продажба.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 437179
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031