- 4 с. л. масло (60 г)
- 1 глава кромид лук, ситно нарязан
- 100 гр. пресни гъби шийтаке, ситно нарязани
- 50 гр. рехидратирани сухи гъби шийтаке, ситно нарязани
- 50 гр. гъби шимеджи, ситно нарязани
- 1/8 ч.л. смлян кимион
- щипка настъргано индийско орехче
- 1 дафинов лист
- 1 с. л. брашно
- 1/4 чаша текила
- 1 литър пилешки бульон
- 1/2 чаша сметана
- 2 с. л. мед
- сол и пипер
Разтопете маслото в тенджера и задушете лука на умерен огън, докато се ароматизира. Добавете гъбите, кимиона, индийското орехче и дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер. Бъркайте в продължение на 5 минути.Добавете брашното и разбъркайте, за да се смеси с останалите съставки. Добавете текилата и бульона и оставете да ври на слаб огън 10 минути. Изсипете (или използвайте черпак за безопасност) половината от супата в блендер и миксирайте до получаване на гладка смес (виж указанията за безопасна употреба). Върнете миксираната супа в тенджерата, добавете сметаната и меда и разбъркайте. Сложете да заври и подправете на вкус. Разпределете супата в четири купи (отстранете дафиновия лист) и добавете към всяка купа поотделно от гъбената украса. Поръсете с чесново олио (или олио с аромат на трюфел, или зехтин „Екстра върджин”), поръсете и с черен пипер и сервирайте с парче препечена филийка.