Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2015 07:55 - гъби шийтаке
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1262 Коментари: 0 Гласове:
0



 Гъбите шийтаке са познати в Япония и Китай от хиляди години. Гъбата шийтаке още я наричат императорска гъба, гъба жен-шен, еликсир на живота. Тя расте по дървесината на повалените дървета. Гъбата шийтаке вирее и у нас върху някои дървесни видове. В последните десетилетия тя се култивира в целия свят, както и у нас.

Шийтаке има много специфичен екзотичен вкус. Може да се намери както изсушена, на прах, така и маринована в буркани. У нас могат да се намерят вече и био гъби шийтаке. Продават се изсушени, в разфасовки от 50 грама в Биомаг.

Как да приготвим гъби шийтаке?

Ето една идея как да направите ориз по китайски с шийтаке.

Сушените азиатски гъби се накисват 2 – 3 часа във вода и след това се кипват за няколко минути, отцеждат се и се използват за ястието, което приготвяте. В същата вода може да се свари ориз (но предварително се уверете, че във водата няма песъчинки или някакви други замърсявания; най-добре прецедете през марля). После оризът се запържва лук, моркови, грах, прибавят се гъбите и ориза и се овкусява със соев сос.

Шийтаке може да бъде алтернативен заместител на другите гъби. С тях може да се приготви супа с гъби, суши, гъби в гювече; може да се добавят към различни салати (ако са сухи, първо ги попарете във вряла вода). Гъбите шийтаке може да се използват при приготвяне на сосове за паста. В тази рецепта тук например, можете да замените печурките с гъби шийтаке.

Гъбите шийтаке служат за пълнеж на баници и други тестени изделия. Ето няколко идеи, в които можете да замените гъбите и да използвате шийтаке:




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 436689
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031