Шийтаке има много специфичен екзотичен вкус. Може да се намери както изсушена, на прах, така и маринована в буркани. У нас могат да се намерят вече и био гъби шийтаке. Продават се изсушени, в разфасовки от 50 грама в Биомаг.
Как да приготвим гъби шийтаке?
Ето една идея как да направите ориз по китайски с шийтаке.
Сушените азиатски гъби се накисват 2 – 3 часа във вода и след това се кипват за няколко минути, отцеждат се и се използват за ястието, което приготвяте. В същата вода може да се свари ориз (но предварително се уверете, че във водата няма песъчинки или някакви други замърсявания; най-добре прецедете през марля). После оризът се запържва лук, моркови, грах, прибавят се гъбите и ориза и се овкусява със соев сос.
Шийтаке може да бъде алтернативен заместител на другите гъби. С тях може да се приготви супа с гъби, суши, гъби в гювече; може да се добавят към различни салати (ако са сухи, първо ги попарете във вряла вода). Гъбите шийтаке може да се използват при приготвяне на сосове за паста. В тази рецепта тук например, можете да замените печурките с гъби шийтаке.
Гъбите шийтаке служат за пълнеж на баници и други тестени изделия. Ето няколко идеи, в които можете да замените гъбите и да използвате шийтаке: