Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 08:54 - Желатинова руска салата с форма на руло
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 7380 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2016 18:20


image     Салата e класическа салата от традиционната руска кухня. Тя е позната почти по цял свят, като основните съставки леко варират, но в същността си са почти едни и същи. Създадена през 19-ти век от белгиеца Лусиен Оливие – главен готвач в Ермитаж – един от престижните московски ресторанти, майонезената салата бързо придобива популярност. Строго пазена тайна са били съставките на дресинга, а основните изграждащи продукти значително са се различавали от съвременния вариант, но точните пропорции най-вероятно ще останат неразкрита кулинарна загадка. Това е било едно изискано и много скъпо ястие, но след редица преправяния на рецептата, тя придобива съвременния и лесен за приготвяне вариант.        Сварете картофите и морковите и ги нарежете на кубчета. Добавете сварения и отцеден грах, ситно нарязаните шунка и ябълки. Ябълките се поръсват с лимонов сок преди прибавянето им. Разбъркайте.   Подгответе соса докато зеленчуците се варят – смесете майонезата, сметаната горчицата, солта и черния пипер. В 200мл. зеленчуков бульон накиснете за 40мин. желатина, след което загрейте, докато бъркате, но не кипвайте. Оставете да се охлади до леко топло, смесете с майонезения сос и залейте другите продукти.   Застелете кексова форма с кухненско фолио, разпределете част от салатения микс на дъното, подредете сварените яйца отгоре и залейте с останалата смес. Затворете фолиото и поставете в хладилник за поне 8 часа, за да стегне желатина.
Сервирайте с подходяща аранжировка. По ваше желание може да добавяте или премахвате продукти, тъй като тази комбинация търпи множество вариации и често се използват кисели краставички, пипер, лук и т.н.        Необходими продукти:       За салатения микс:     200гр. моркови     200гр. замразен зелен грах     350гр картофи     200 гр варена шунка     100 грама ябълки     Лимонов сок на вкус     Сол и черен пипер на вкус     5бр. твърдо сварени яйца       За соса/дресинга: 6с.л. майонеза     3с.л. гъста заквасена сметана     1с.л. обикновена горчица     200мл. заленчуков бульон 20гр. желатин



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439089
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930