Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2014 13:20 - Падна забраната за задгранични пътувания на големите длъжници
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 1319 Коментари: 0 Гласове:
0



  Депутатите гласуваха промяна в закона за личните документи съобразно решение на Конституционния съд от края на март 2011 г.

Парламентът отмени забраната за напускане на страната на хора, осъдени да платят суми в големи размери на физически и юридически лица или чужденци, съобщи Dnes.bg.

Депутатите гласуваха на второ четене промяната в Закона за българските лични документи, предложена от депутата от ДПС Христо Бисеров. Мотивът е, че се нарушават редица европейски документи. Така всички лица с дългове над 5 хил. лв. вече ще могат да напускат страната.

Бисеров посочи, че забраната страната ни да напускат хора с парични дългове противоречи на директива на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

Макар и бавно, трябва да приведем нашето законодателство към европейското, изтъкна депутатът.

„Хората, които работят в чужбина, и отиват там, за да изкарат някой лев, не бива да бъдат спирани в тези им възможности”, каза още той.

107 депутати подкрепиха поправката, трима бяха против, а двама се въздържаха.

Измененията в Закона за българските лични документи, с които се въведе забраната за задгранични пътувания на длъжниците с необезпечени задължения в големи размери, бяха обнародвани в Държавен вестник в края на 2009 г. В чл. 75, т. 6 е записано: „Не се разрешава напускане на страната на: ... лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение."

В началото на февруари 2011 г. омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд във връзка със записаното в закона. Мотивът му беше, че пътуването в чужбина е основно конституционно право на гражданите, както и че всеки може свободно да избира местожителството си, да се придвижва из страната и да напуска пределите й.

Константин Пенчев тогава настоя, че правата на кредиторите и събиранията на публичните и частните вземания са уредени и гарантирани нормативно, а държавата може да налага на гражданите ограничения, които засягат само тяхното имущество и доходи.

На 22 март т. г. Конституционният съд издаде тълкувателно решение, с което постанови, че въпросната т. 6 е незаконосъобразна и противоречи на европейското законодателство (Директива 2004/38/ЕО). Според решението на Конституционния съд всеки административен съд в страната е длъжен да отменя заповедите за забрана за напускане на страната на длъжници, издадени като принудителна административна мярка на основание на чл. 75, т. 6.

Според решението текстът въвежда ограничение на правото на свободно движение и на пребиваване в рамките на територията на държавите членки на Европейския съюз, каквото право всеки български гражданин има като гражданин на Общността. Съгласно разпоредбата на чл. 27, §1 на Директива 2004/38/ЕО, държавите членки могат да ограничат свободата на движение и пребиваване на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства само по съображения, свързани с обществения ред, обществената сигурност и общественото здраве.

Впоследствие се оказа, че заради проблем в автоматизираната система на МВР забраната за напускане на страната не може да се отмени частично само за държавите членки на Общността, а да остане за останалите държави. От пресцентъра на МВР обаче не можаха да отговорят дали проблемът със системата е вече решен, така че да се изпълни решението на Конституционния съд.

Частен съдебен изпълнител Ренета Милчева коментира пред Investor.bg, че отмяната на забраната за пътуване на големи длъжници няма да доведе до неизпълнение на техните задължения. По думите й, по-добре е хората да отидат да работят в чужбина и с изкараните там средства да покрият задълженията си, отколкото да стоят в страната без работа и да не обслужват дълговете си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439388
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930