Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 10:04 - Закон за фалита на частните лица да брани гражданите от кредитори
Автор: ivanmutov Категория: Новини   
Прочетен: 2239 Коментари: 0 Гласове:
2



 Предложение на Асоциация на ощетените от кредиториhttp://bta.bg/bg/pressclub/id/844/ Закон за фалита на частните лица да брани гражданите от кредитори Да се въведе 10-годишен давностен срок, след който кредиторите да нямат право да преследват длъжниците, поискаха от асоциацията   ПРЕПОРЪЧАЙ     02 май 2012, 14:47 | Правен свят 666              
image
       

Приемането на Закон за фалита на частните лица ще предпазва от злоупотреби гражданите, които имат задължения към банки или монополни дружества като топлофикации и електроразпределителни предприятия. За такъв закон настояват от новоучредената Асоциация на ощетените от кредитори (АОК), които ще отправят предложението си до парламента.
"Засега проучваме европейското законодателство, където подобни закони съществуват, и ще предприемем законодателна инициатива", заяви председателят на асоциацията Мартин Зашев на пресконференция в БТА.
В АОК имало постъпили вече над 700 жалби на физически лица - основно срещу банки, ВиК и топлофикационни дружества. "При разглеждането им обаче в повечето случаи установяваме, че са пропуснати срокове за повдигане на възражение и така длъжникът няма как да се защити", заяви Ивелина Иванова от асоциацията. Ако ответникът пропусне  едноседмичния срок, в който трябва да възрази, той губи тази възможност, независимо че искателят може да не е прав. Оттук нататък пострадалият няма права, обясниха още от асоциацията.
Адвокат Атанас Черногорски от АОК заяви, че над 70% от българските граждани са неинформирани, не познават закона и са правно некомпетентни, което трябва да се промени, а закон да регулира отношенията между физическите лица и техните кредитори. Той обясни и как банките печелят от непогасени кредити:
"Банките чакат 1-2 години своите клиенти, от което така подписаните от тях договори трупат договорна лихва плюс наказателна надбавка, въпреки че ако банките правилно прилагат своите критерии за кредитен иск, те трябва след 90-ия ден просрочие да спрат начисляването на договорна лихва и на наказателна надбавка. Когато през съдия-изпълнител почнат да събират тези пари, знаем, че примерно от десет лица, от три ще бъдат събрани парите. Тези натрупани неправомерно лихви компенсират за банките загубите, които те правят, от тези, които въобще няма да могат да си върнат парите".
Адвокатите от асоциацията предлагат в Закон за фалита на частните лица да бъдат уредени някои основни моменти при изискването на задълженията от физическите лица – да се въведе 10-годишен давностен срок, след който кредиторите да нямат право да преследват задължените им лица; да се определи минимално имущество, което да не може да бъде осребрявано при просрочване на задължения и при обявяване на фалит от страна на физическо лице; да се уточни кои кредитори имат право да изискват средства при осребряване на имуществото на лицето.
"Не искаме да ощетяваме банки и други кредитори, затова предлагаме в закона да се приеме, че след началната дата на обявяване на фалит от физическото лице, всички сключени от него сделки са недействителни", каза още Атанас Черногорски. Асоциацията предлага безплатни финансово-правни консултации и процесуална защита на всичките си членове. Членският внос в АОК е 7,50 лв. на месец.
http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26561
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanmutov
Категория: Новини
Прочетен: 439574
Постинги: 194
Коментари: 15
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930