Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 17:13 - Най-вероятно е за смяна батерията на дъното,която поддържа часовника, при изключване на захранването.Кръгла,около 20мм диаметър,лъскава
Автор: stefbelchev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1339 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.09.2017 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1.Компютърът ми си сменя от само себе си часа и датата. С какво мога да му помогна, за да не прави така повече. Забелязвам вече няколко пъти, че след като го спра и после на другия ден датата и часа са сбъркани. На какво може да се дължи това?
--Най-вероятно е за смяна батерията на дъното, която поддържа часовника. Кръгла, около 20мм диаметър, лъскава.
--Най-често се ползват батерии тип CR-2032.
--Сменя се елементарно, намира се по много магазини, за 1-2 лв.
2. Сега забелязах по-точно нещата ... Понеже контакта е с копче за спиране на захранването към компа, само когато сме изключили това копче, тогава ги прави тези неща. С две думи - когато му спрем напълно тока, тогава прави така. Това нормално ли е все пак, или не трябва да е така?
--
За да "тиктака" часовника на компютъра, му е нужен ток, а малката батерийка го осигурява, когато не е включен в захранването.
--
Батерията е нужна, когато няма външно захранване. Сменяйте я, тя захранва освен часовника, и една мааалка памет, в която се записват настройките на BIOS-а, ако се изгубят, може дъното да не работи в съвсем правилния режим или с оптимална производителност, докато някой не възстанови тези настройки.
--Сменяйте батерията при неработещ комп, но не изключен от контакта - именно за да не се променят тези настройки за времето, докато сменяте батерията. Или най-добре, ако не сте сигурни - потърсете някой познат, който знае какво да прави.

3.Ще сменим батерията, ама ще викаме някой спец.
--Ще викаш спец само за да ти смени една батерийка?! Това което може да ти се случи, докато извадиш батерията при напълно изключен компютър, всъщност вече ти се е случвало при всяко изключване на компютъра, защото батерийката ти е напълно изтощена. 
4.
Аз един път като бърниках настройките на BIOS-а и после компа не искаше да тръгне, не само че Windows-а не зареждаше ами дори и BIOS-а не зареждаше, не можех да вляза да оправя това което бях променил, и познай как го оправих, ами точно това изключих го, извадих щепсела от контакта (щото моя няма копче), извадих батерията и след малко пак я сложих, като го включих всичко си тръгна нормално, бяха се възстановили първоначалните настройки на BIOS-а.
--
Батерията най-вероятно е изтощена толкова, че часовникът (почти) не работи
--но паметта за параметрите на БИОС работи до доста по-ниски напрежения и параметрите започват да се губят много по-късно от срива на датата.
--
на моя компютър нищо не му стана, дори се оправи като му извадих батерията, бях променил нещо в performance и беше отказал не искаше да зареди дори BIOS-а. После си сверих само часа и датата, друго нищо не пипнах вече.
--Ако има оплескани опции в БИОС - това е начинът. Вадиш батерията, като се стартира - вижда, че контролната сума не излиза, и си зарежда опциите по подразбиране.
хххххххх 
На един стар компютър правих ъпгрейд от Win 3.11 към Win 95 върху IBM PC DOS. Като махнах 3.11-ската бях неприятно сюрпризиран, че има парола за инсталиране на нова ОС, а този, който трябваше да я помни я бил забравил. И с монетката от 2 стотинки свършихме работа.

--А може да изгориш някой чип с тия номера на някои дъна... и това сме виждали.
--------

Митическият основател на Коринт – разбойникът Сизиф, бил наказан в подземното царство да търкаля нагоре по стръмнината огромен камък и никога да не го изкачи на върха, защото камъкът винаги падал обратно, малко преди да достигне върха. Сизифовски труд.
-----------------

-image Двойка Стара Манджа с младо грозде, ама щатска.
image Шопска Постна Боб-Гарнитура, ама нашенска.
----




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: stefbelchev
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1944256
Постинги: 865
Коментари: 624
Гласове: 6565
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930