Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 08:00 - Заменяне на подправки с..... подправки
Автор: koket Категория: Други   
Прочетен: 16098 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageНа всяка домакиня поне веднъж и се е случвало да започне да готви и да открие, че някои от основните подправки или важна такава липсва. Не е голяма драма. Винаги има хранителен магазин или маркет на близо. Но има ситуации, в които времето притиска или пък надмощие взема нежеланието да се напусне топлата и уютна обстановка на дома за бързо отскачане до близката бакалия. В такива моменти на помощ идват знанията коя подправка с коя друга може да се замени, така че вкусът на ястието да не се промени.
Анасонът успешно се заменя със семена на копър или няколко капки анасонов екстракт. А в кой български дом няма анасонов алкохол? Единствено трябва да се внимава за качеството и количеството.
Босилекът може да бъде заместен от риган или мащерка, риганът съответно от мащерка или босилек, а мащерката освен от босилек или риган, може да се замести и от майоран или чубрица.
Ако в кухнята липсва чили на прах (лют червен пипер), вместо него може да се използва чили сос, в който са добавени риган и кимион.
Ароматът на кориандър може да се предаде от магданоз и обратно.
Макар канелата да има специфичен аромат, на ястие той може да се предаде от индийско орехче или бахар в количество 1/4 от посоченото в рецептата. Карамфилът също може да се замени с тези подправки или с канела.
В случаи, когато в рецепта е наложително да се използва джинджифил, а такъв липсва у дома, неговите вкус и аромат могат да се предадат с бахар, изненадващо с канела, индийско орехче. Индийското орехче също може да се замени с някоя от тези подправки или джинжифил.
Свежестта на ментата лесно се постига като в ястието се добави босилек, риган или розмарин, а цветът на шафрана безпроблемно може да се предаде от щипка куркума.
Босилекът, чубрицата и мащерката са заместители на ригана; мащерката, чубрицата и естрагона на розмарина; а мащерката, риганът и градинският чай- на чубрицата.
Наситеният аромат на естрагон се придава лесно от семена копър, анасон или кервиз.
Типичните за българската кухня магданоз, копър, чубрица, риган, лесно могат да заменят почти всяка засукана и не много типична за нашите ширини подправка. Смелото им използване в кухнята допринася за наситени и прекрасни на вкус типични български ястия. Може би в тях се крие именно незаменимият, прекрасен и уникален вкус на българската храна.
И без значение коя подправка как и с коя ще се замени, най- важното е храната да бъде винаги подправена на вкус (без да се прекалява) .... и с една щипка любов.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koket
Категория: Други
Прочетен: 151041
Постинги: 80
Коментари: 0
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031